Wanneer bel je 112?

Michiel Lausberg, Centralist Meldkamer Brandweer:
“Tijdens de stormen die afgelopen januari over Zeeland raasden, was het een drukte van belang op onze meldkamer. Maar niet alle telefoontjes naar 112 zijn altijd even dringend. Uit onderzoek van de Europese Commissie in 2016 / 2017 blijkt dat 38 procent van de in Nederland gepleegde telefoontjes naar 112, eigenlijk niet voor 112 bedoeld waren. Dat zorgt soms dat de lijnen onnodig overbelast raken.

Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp bij direct levensbedreigend situaties, of wanneer je getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld bij brand, een verkeersongeluk, een inbraak of wanneer iemand onwel wordt. Bij stormschade bel je enkel de brandweer via 112 als er sprake is van acuut gevaar voor mens of dier. Denk aan een boom die over de weg dreigt te vallen, of een losrakend dak.

Is er geen acuut gevaar, maar wel schade aan de openbare ruimte? Bel dan je gemeente. Bij schade aan je eigen huis of bedrijf zonder acuut gevaar, bel je met je verzekeringsmaatschappij of een gespecialiseerd bedrijf. Het kan ook voorkomen dat je de politie nodig hebt, maar dat het geen spoedgeval is. Denk bijvoorbeeld aan verkeerd geparkeerde auto’s, een burenruzie en geluidsoverlast. In dat geval bel je het landelijke politienummer: 0900-­8844.

Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om levens te redden. Twijfel je of er acuut gevaar is, bel dan ook 112. Wij maken dan zelf een professionele inschatting!”

Bron: Zeeland Veilig