Swedish Society for Sea Rescue (SSRS).

De Swedish Society for Sea Rescue (SSRS) zal op uitnodiging van de organisatie van Rescue Vlissingen en de KNRM aanwezig zijn met haar historische reddingsboot Wilhelm R. Lundgren uit 1920. Zij zullen gedurende dag deelnemen aan diverse demonstraties en op de terugweg naar Zweden een bezoek brengen aan een aantal Nederlandse KNRM-stations. Het is de eerste keer dat deze historische reddingsboot in Nederland te zien is. We zijn dan ook zeer vereerd met dit bezoek!

De SSRS is opgericht in 1907 en is verantwoordelijk voor 80 procent van alle reddingen op zee in Zweden. De reddingsmaatschappij ontvangt geen overheidsfinanciering maar wordt volledig gefinancierd door middel van contributies, donaties en vrijwilligerswerk.

Ondanks dit, of mogelijk als gevolg hiervan, heeft de SSRS de afgelopen jaren het aantal reddingsstations op zee verdubbeld, het aantal beschikbare vrijwilligers verdrievoudigd en 70 moderne reddingsboten aangeschaft. Mede hierdoor kan men binnen 15 minuten of minder uitrukken. De bemanningen leven dichtbij de stations en trainen verschillende keren per maand.

Dankzij 2.300 vrijwillige bemanningsleden zijn alle reddingsposten 24/7 beschikbaar langs de Zweedse kust en op de grote meren. De vrijwilligers hebben daarnaast een vaste baan maar zijn beschikbaar om ingezet te worden wanneer dat wordt vereist. De grote mate van vrijwilligerswerk stelt de SSRS in staat om met een kleine administratie te beheren, aangezien veel van de kosten voor normale activiteiten worden gedekt door de contributies van de ruim 111.000 leden!