“MET EEN DEMONSTRATIE ZULLEN WE LATEN ZIEN HOE WE VANUIT EEN KUSTWACHTVLIEGTUIG EEN REDDINGSVLOT IN HET WATER ZAL WORDEN GEGOOID EN EEN DRENKELING WORDT GERED.”

“Tijdens Rescue werken we met name nauw samen met een aantal andere groepen. Dat kan bijvoorbeeld met de lucht- of brandweergroep of het MIRG zijn. Die laatste is een gespecialiseerd team van de brandweer dat zich bezighoudt met brandbestrijding op schepen.

Vooral de demo die met het vliegtuig van de Kustwacht zal worden uitgevoerd is voor zowel ons als de bezoeker natuurlijk heel interessant. Wat we daar zullen laten zien is hoe we een drenkeling uit het water redden door middel van een reddingsvlot dat door dit vliegtuigje in het water zal worden gegooid. Daar komt nog best wat bij kijken, want daar zit toch een heel team achter. Denk daarbij aan het Loodswezen, Rijkswaterstaat, de landelijke politie-eenheid, de reddingsbrigade en de KNRM.

Samen met de KNRM zullen wij als Nautische-groep verder ook weer donateursvaarten houden, waarbij bezoekers die tijdens het evenement donateur worden van de KNRM een tochtje mee mogen aan boord van een KNRM-boot. Zo hebben zij een unieke ervaring en steunen ze daarnaast met hun bijdrage ook meteen het reddingswerk waarvoor de KNRM geen overheidsbijdrage ontvangt.

Een andere eyecatcher die aanwezig zal zijn, is de ‘Kurt Karlsen’ uit Noordwijk. Ondanks dat deze historische reddingsboot geen dienst meer doet, is hij de laatste jaren helemaal opgeknapt en komt hij voor het evenement speciaal naar Vlissingen. Deze msrb (motor strandreddingsboot) is jarenlang (van 1953 tot begin jaren ’90) gestationeerd geweest in Noordwijk en heeft in die tijd volgens de logboeken 21 mensen en een hond weten te redden. Ook dit pronkstuk uit Zuid-Holland zal laten zien hoe het destijds te werk ging door middel van een demonstratie.

Wat ik tot slot ook erg tof vind, is dat er deze editie zelfs een Zweedse deelnemer onze kant op komt. Ik ben daar ook erg benieuwd naar, maar heb daar zelf ook nog heel weinig informatie over. Ik dit geval laat ook ik me verrassen, haha.”

Voor de derde achtereenvolgende keer zal Peter Dellebeke deze editie op Rescue Vlissingen aanwezig zijn, waar hij één van de vrijwilligers is die verantwoordelijk is voor de Nautische hulpverlening.