“ER IS VOOR IEDER WAT WILS, ZO ZIJN ER VEEL OLDTIMERS EN SPECIALE VOERTUIGEN, MAAR IS ER OOK DE MOGELIJKHEID OM ALS BEZOEKER ZElF INTERACTIEF BEZIG TE ZIJN.”

Gepassioneerd verteld Robin de Jonge over zijn werk bij de brandweer en waar deze fanatieke groep tijdens Rescue Vlissingen allemaal mee zal gaan komen om het publiek te laten zien wat ze zoal doen.

“Ik vind het zelf erg leuk dat we dit jaar ook een aantal Belgische brandweerdeelnemers hebben. Het is niet eerder voorgekomen dat er een heel groepje van onze Zuiderburen aanwezig was. Wat ik denk dat vooral wel veel bekijks zal hebben is de oldtimer waar ze mee zullen komen. Het bijzondere daarvan is dat er nog maar 2 van op de wereld zijn, waarvan dit de enige is die nog steeds -opgeknapt en wel- rondrijdt en voor het grote publiek te zien zal zijn. Het gaat om een Volvo N88 Wasterlain brandweerwagen uit 1966, die behoort tot de Brandweer Londerdeel.

Maar dit is slechts één van de vele oldtimers die bij Rescue Vlissingen te zien zullen zijn hoor. Zo hebben we er bijvoorbeeld ook eentje uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, die behoort tot Stichting Brandweerford 1937 uit Vlissingen. Een thuiswedstrijd dus. En het mooie is dat ‘ie tijdens het evenement pas voor het eerst weer in volle glorie te zien zal zijn, het voertuig heeft namelijk een flinke restauratie ondergaan dat best een tijdje heeft geduurd. Daar zijn we als organisatie uiteraard erg trots op.

Naast de vele voertuigen die bezoekers kunnen bewonderen, zijn er ook een aantal interactieve dingen te doen voor het aanwezige publiek. Zo zal de Veiligheidsregio Zeeland in een stand staan waar mensen zelf kunnen ondervinden hoe het is om een brand mee te maken, en dat doen ze door middel van VR-brillen die mensen op kunnen zetten. Je kunt het zien als een soort preventiespel in de vorm van een VR-game. Ik denk dat dit een bijzondere (realistische) ervaring voor mensen kan zijn.

Verder hebben zich vele grote ‘blusreuzen’ aangemeld, waaronder de brandweerwagen van Zeeland Refinery. Het opmerkelijke van dit voertuig is dat deze een blusarm heeft die tot zo’n 25 meter kan reiken, terwijl we normaal als brandweer zijnde met stralen op de grond staan. De robotarm van deze wagen wordt echter bestuurd met een joystick waardoor die direct en veilig van grote hoogte een brand kan bestrijden.

Daarnaast komt ook de luchtmachtbrandweer die zelfs een tweetal Crashtenders zal meenemen, een zogenaamde E-One en een Bull. Deze (schuim)blusvoertuigen zijn in de eerste plaats bedoeld voor het blussen van grote hoeveelheden brandende vloeistoffen, waaronder het bestrijden van vliegtuigbranden.

Natuurlijk is ook de jeugdbrandweer aanwezig, die vooral de jeugd wat meer aanspreekt. Zij kunnen daarbij -als ze dat willen- met een brandslang spuiten en zich zo een beetje brandweerman of -vrouw voelen.

Zoals je hoort is er werkelijk voor iedereen van elke leeftijd wel wat te beleven. Fotografen kunnen hun hart ophalen met de oldtimers en unieke voertuigen en de wat jongere bezoekers zullen zich vooral vermaken doordat ze vele dingen zelf mogen en kunnen doen