“Nederland heeft de beschikking over 4 traumahelikopters. De helikopters staan gestationeerd in Rotterdam, Volkel, Amsterdam en Groningen. De helikopters worden ingezet om een Mobiel Medisch Team (MMT) te vervoeren.
De helikopters worden ingezet bij ernstige verkeersongevallen en medische noodsituaties waarbij door de ambulancedienst de inzet van een arts op de plaats van het incident nodig wordt geacht.
Een meldkamer van de ambulance kan ook op basis van een 112 melding op voorhand een traumahelikopter alarmeren.
De bemanning van een traumahelikopter bestaat uit een piloot, een gespecialiseerde arts en een gespecialiseerde verpleegkundige.

De traumahelikopter is een aanvulling op de ambulancezorg. De arts kan en mag meer handelingen ter plaatse uitvoeren dan een ambulanceverpleegkundige. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn een slachtoffer al op de plaats van het ongeval onder narcose te brengen, kan de arts een echografie maken van bijvoorbeeld de buik of kan vervoer van het slachtoffer naar een gespecialiseerd ziekenhuis plaatsvinden. Het vervoer van een patiënt per traumahelikopter gebeurt in Nederland niet zo heel vaak. Vaak zijn gespecialiseerde ziekenhuizen goed en snel bereikbaar per ambulance. De arts begeleid de patiënt en ondersteunt de ambulanceverpleegkundige tijdens het vervoer naar het ziekenhuis. De traumahelikopter vliegt dan met de piloot en de verpleegkundige naar het ziekenhuis om de arts op te halen zodat zij als team weer inzetbaar zijn.
In Zeeland zijn de afstanden naar gespecialiseerde traumacentra langer dan bijvoorbeeld in de Randstedelijke gebieden. Vanuit Zeeland vinden daarom regelmatig patiënten transporten plaats vanaf de plaats van het ongeval of incident met de traumahelikopter”.

Tijdens een grote demonstratie op woensdag 15 augustus 2018 kunt u van dichtbij meemaken hoe de inzet van een traumahelikopter verloopt bij een ernstig ongeval en hoe een patiënten transport wordt uitgevoerd. Een unieke kans om het werk van het MMT van dichtbij mee te maken. Mis het niet!!