Het wordt woensdag 27 juli as. weer een groot feest op en om de Vlissingse Boulevard. De grotendeels vrijwillige bemanning van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ziet dan ook weer erg uit naar deze dag. Trots kunnen zij dan hun reddingboot én vaardigheden laten zien aan het massaal toegestroomde publiek. Bovendien wordt duidelijk dat hulpverleningen op het water vaak onder moeilijke omstandigheden plaatsvinden oa. door de effecten van de wind, stroming, golven en drukke scheepvaart.

De Reddingmaatschappij KNRM is al sinds 1824 actief waarbij dus al meer dan 190 jaar kosteloos hulp wordt verleend aan een ieder die op de Noordzee, IJsselmeer of Zeeuwse wateren hulp nodig heeft. De KNRM is als onafhankelijke en ongesubsidieerde organisatie een onmisbare partner in de hulp verlening op het water. Aangestuurd door het Kustwachtcentrum en indien nodig in samenwerking met ander partners in de keten wordt gemiddeld 6x per dag ergens langs de Nederlandse kust een reddingboot gealarmeerd.

Om dit werk professioneel te kunnen doen beschikt de KNRM over 45 reddingstations met in totaal 75 reddingboten. Elk jaar worden ongeveer 2000 hulpverleningen uitgevoerd waarbij ruim 3000 mensen worden geholpen.

In Zeeland is op 6 plaatsen een reddingstation. Op de Rescue Vlissingen zullen een aantal reddingboten en vrijwilligers actief deelnemen maar andere blijven op hun post omdat ook tijdens het evenement de hulpverlening in de Zeeuwse wateren gegarandeerd moet zijn.

Teamwork binnen de eigen ploeg en samenwerken met andere partners in de hulpverlening zijn cruciaal voor een professionele uitvoering. Wekelijks worden dan ook trainingen gehouden om kennis en vaardigheden te onderhouden. Efficiënte communicatie met politie, brandweer en ambulance vindt plaats via het C2000 systeem.

Naast de demonstraties op het water zal de KNRM tijdens Rescue ook op de wal te vinden zijn. Op het Bellamypark is de KNRM promotiestand aanwezig en kan persoonlijk kennis worden gemaakt met de redders. Bovendien is het mogelijk om de verschillende reddingboten van dichtbij te bewonderen. Deze zullen nl. regelmatig aanmeren in de Koopmanshaven. Bezoekers die ter plaatse donateur worden kunnen zelfs meteen meevaren op een van de boten.

We wensen iedereen, organisatie, deelnemers en bezoekers een geweldig dag toe . . . we hebben d’r zin in . . . .

Kees den Hollander
Schipper KNRM Veere