Wij helpen hulpverleners hun taken veiliger, sneller en gemakkelijker uit te voeren
Rens de Jonge, Rescue Instructor bij Holmatro
Technisch hulpverleners moeten snel en efficiënt kunnen werken onder grote druk, of het nu gaat om het bevrijden van slachtoffers uit een gecrashte auto of uit een ingestort gebouw. Als ontwikkelaar en producent van hydraulisch redgereedschap (scharen, spreiders, rammen, etc.) zien wij het als onze taak hen hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit doen wij door voortdurend te investeren in onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe oplossingen, waarmee onze klanten veiliger, sneller en gemakkelijker kunnen werken.
CORE systeem
Een goed voorbeeld hiervan is het CORE systeem, dat inmiddels wereldwijd als de standaard wordt gezien. Slechts één slang, met aan elke kant één koppeling, om het gereedschap aan te sluiten op de pomp. Gereedschap kunnen verwisselen terwijl niemand de pomp in de neutraalstand hoeft te zetten. En veiliger, omdat de hogedrukslang zich in de kern van de lagedrukslang bevindt en gebruikers nooit aan meer dan 25 bar kunnen worden blootgesteld.


New Car Technology (NCT-)scharen
Een ander voorbeeld. Dankzij onze samenwerking met verschillende autofabrikanten, zijn wij op de hoogte van de nieuwste autotechnologieën en kunnen wij het ontwerp van onze gereedschappen hierop afstemmen. Moderne auto’s zijn voorzien van verstevigde constructies die bestaan uit meerdere lagen hoogwaardig staal. Daarnaast zijn de deurstijlen een stuk breder geworden. Onze NCT-scharen zijn speciaal ontworpen om de nieuwste automodellen te kunnen openknippen en ontwikkelen voortdurend mee.
Kleiner en lichter
Redgereedschap moet een enorme kracht kunnen genereren, die je precies en gecontroleerd wilt inzetten om slachtoffers uit hun benarde situatie te bevrijden. Daarnaast is ergonomie belangrijk: je moet fysieke overbelasting zien te voorkomen. Dus heeft Holmatro de laatste tijd bij de ontwikkeling van nieuw gereedschap zwaar ingezet op een grote reductie in formaat en gewicht met behoud van prestatie. Zo hebben we een spreider in het assortiment die je op de punt van je vinger kunt laten balanceren, maar die wel tot 13,4 ton spreidkracht heeft.
Kennis delen
Minstens zo belangrijk vinden we het verspreiden van kennis over reddingstechnieken. Zelf volgen we niet alleen de ontwikkelingen op het gebied van technische hulpverlening, maar ook die van de medische kant: de patiënt staat immers centraal. Onze kennis delen we o.a. tijdens trainingen en evenementen – Holmatro Rescue Experiences – die we wereldwijd organiseren. Zelf leren we daar trouwens ook weer van, door te luisteren naar de verhalen van deelnemende hulpverleners.
Op 27 juli worden de nieuwste Holmatro tools door de brandweer gedemonstreerd tijdens een spectaculaire multidisciplinaire demonstratie. Kom jij ook?