Skip links
#rescuevlissingen

Arbeiter-Samariter-Bund RV Rhein-Erft/Düren e.V.

De Letzte Wünschewagen

Patienten die geen lange levensverwachting meer hebben, hebben vaak nog wel de wens nog eens terug te kunnen keren naar een bepaalde locatie die voor hen veel betekent, of willen graag naar een familie gebeurtenis. Maar het regelen van de uitstap met liggend vervoer is door de betrokkenen moeilijk te realiseren.

Hier biedt de Duitse Letzte Wünschewagen een uitkomst. De vrijwilligers maken met hun inzet laatste dromen en wensen waar, en geven de terminale patient en familie nog enkele onvergetelijke momenten.

In 2014 is het concept Wensambulance, dat in Nederland gestart is, in Duitsland gerealiseerd door de Arbeiter Samariter Bund. Er zijn  in Duitsland nu 18 van deze Wünschewagens gerealiseerd.

De Arbeiter Samariter Bund (ASB) is een van de vier grote hulpverleningsorganisaties in Duitsland. Zij is opgericht in 1909 tijdens de industriele revolutie als een medische en sociale bond voor onderlinge hulpverlening voor arbeiders.

De huidige ASB heeft 40.000 beroepskrachten en 20.000 vrijwilligers en houdt zich onder andere bezig met reguliere ambulance hulpverlening en grootschalige medische hulpverlening bij rampen.

De Letzte Wünschewagen (laatste wensen wagen), afgekort tot WüWa, wordt bemenst door een chauffeur terwijl de patient, of liever gezegd de wens-gast, wordt begeleid door een medisch geschoold begeleider afkomstig van de ASB Ambulancedienst.

De medische voorzieningen aan boord zijn gelijk aan een Krankentransportwagen (vergelijkbaar  met een Nederlandse B-Ambulance). Er wordt echter heel veel aandacht gegeven de inrichting van de Wünschewagen zo weinig mogelijk ‘klinisch’, oftewel ziekenhuisachtig, te laten overkomen; medische apparatuur wordt zo veel als mogelijk uit zicht weggebouwd. Ook het personeel werkt niet in ambulance uniform, maar in een gewone blauwe polo en jeans.

Verder zijn de Duitse wensambulances voorzien van één-richting panorama vensters, zodat de gast de omgeving zo goed mogelijk kan genieten, en nieuwgierige oogjes van buiten niet naar binnen kunnen kijken.

Deze wensambulance is van ASB Regionalverband Rhein – Erft/Düren E.V.

Dit is de regionale ASB afdeling die in een gebied rondom Aken, Düren, Erftstadt en Brühl, ten zuid-westen van Keulen verzorgt met medische en sociale hulpverlening.

Bezoek website

Bekijk ook een van de andere deelnemers

Deze website gebruikt cookies